preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Izvanučionička nastava
Kreativna radionica u Europskom domu

U subotu 7. svibnja 2016. godine u Europskom domu Zagreb održana je kreativna radionica „Ljepota i snaga u meni mijenjaju svijet oko mene“ na kojoj su sudjelovale i učenice OŠ Jabukovac-Zagreb (Anya Marijana Rukonić, Anja Tomić, Lucija Milas i Lana Mladić).

Radionica je oblikovana povodom obilježavanja Dana Europe i Europske godine protiv nasilja nad ženama i djevojčicama s ciljem osnaživanja djevojčica kroz usvajanje kreativnosti kao temeljnog principa sretnog i odgovornog života.

Kreativna radionica konceptom se nadovezala na temu ovogodišnjeg međunarodnog natjecanja „Europa u školi“.

Multidimenzionalni i multimedijalni pristup omogućio je djevojčicama propitivanje pojmova kao što su individualnost, kreativnost i integritet ličnosti na iskustvenoj razini kroz različite art ekspresivne postupke (vođena imaginacija, kreativna vizualizacija, likovno izražavanje (crtež/slikanje), literarno izražavanje (u formi kratke priče), refleksija/ dijalog (interpretacija literarnog predloška ...).

Djevojčice su potaknute bogatim imaginarijem bajki, priča i legendi kroz susret s arhetipovima i simbolima istraživale svoj stvarni i imaginarni prostor u kojem su imale priliku osvijestiti i aktivirati vlastiti kreativni potencijal.

Radovi realizirani tijekom ove radionice bit će izloženi u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/I. 

Autorica koncepta i voditeljica radionice je akademska slikarica i art terapeut mr.sc. Dubravka Buntić.

 

   

  

  

 

 

IZVANUČIONIČNA NASTAVA, 28.IV. 2016. - Lektira na ZAGREBAČKOM HIPODROMU, 7.ab
01. Uobičajeno jutro na hipodromu 02. Odlučili smo doći nakon čitanja romana Divlji konj
03. Gledanje jutarnjeg treninga  04. S konjima je lako postati prijatelj
05. Vožnja kočijom 06. Nestrpljivo se čekalo na red za jahanje
07. Radost jahanja 08. Na Bijelcu
09. Zajedno je uvijek ljepše 10. Odlično je
11. Imali smo puno pitanja za autora Divljeg konja, 5. V. 2016

12. Za uspomenu na susret s književnikom Božidarom Prosenjakom,
5. V. 2016

U POSJETU HRVATSKOM ŠKOLSKOM MUZEJU, 12.11.2015.

U OKVIRU MJESEČNOG PROJEKTA "Bake i djedovi u školskim klupama"

Učionica iz 19. stoljeća.

Okruženi smo starim knjigama i učilima.

Tri Ljubice - profesorice nekad i danas.

Vedra atmosfera prije radionice.

Radionica PIŠEMO KRASOPISOM.

Zajedno ispred zgrade HNK koja obilježava svoji 120. godišnjicu.

S ILIRCIMA U SAMOBOR 19.11.2015.

Sedmaši ispred Livadićevog dvorca (Samoborskog muzeja).

Zanimljiva maketa Starog grada iz XIII. stoljeća.

Uz bistu ilirca Ferde Livadića.

Povijest na svakom koraku.

Zapjevali smo i Gajevu budnicu.

Stihovi iz Đulabija na grobu Vrazove Julije.

Spomenik žrtvama Domovinskog rata.

 

Park šuma Tuškanac 10.11.2015.

IZVANUČIONIČKA

NASTAVA

ŠESTIH RAZREDA

(priprema za pisanje  1. školske zadaće)

 

                    

                      ZAPAŽAMO I   OPISUJEMO

                                10.11.2015.

      Park  Tuškanac  u  jesenje  poslijepodne

 
Pripremila:

Senija Badić, prof. HJ

 

         Otpalo lišće šušti nam pod nogama dok ulazimo u park Tuškanac. Pokraj nas prođe samo koji užurbani prolaznik. Dječje igralište je pusto. Ne čujemo viku i graju kao obično. U zraku se osjeća miris jeseni. Pogledam u nebo. Prekrasno je. Modro s bijelim oblacima i tragom zrakoplova. Zrake sunca probijaju se kroz ogoljele krošnje drveća i obasjavaju osamljene klupe na putu.

Nailazimo na stari tvrdi panj obrastao bršljanom i mekom mahovinom. Posut je otpalim listovima žućkasto-smećkaste boje. Nastavljamo šetnju. Idemo dalje i za sobom ostavljamo puteljak prekriven debelim žutim sagom.

Ugledamo livadu na kojoj, kao dva stražara, stoje vazdazeleni borovi. Čuvari svojih listopadnih prijatelja! Ukrašeni su listićima obližnjih hrastova I grabova. Potrčim do njih.  Znatiželjno dotičem oštre borove iglice.

Na kraju smo parka. Odjednom svi požurimo do crnog drvenog paviljona. Ulazimo pod njegov krović, a naši glasovi odbijaju se i postaju sve jači. Čuje se jeka… 

Nedaleko od paviljona pod sramežljivim sunčevim zrakama  sjaji se kip Vladimira Nazora. Profesorica nam priča o životu velikog književnika. Pogledamo na sat. Laganim korakom krećemo prema školi ostavljajući park Tuškanac I sve njegove jesenske čari.                                                 

                                           ANJA NOVOSAD, 6.a

                                                                         

                

 

Šetnja Zagrebom 18. 11. 2015.

Pogled na Kaptol

Fina domaća papica - njamiiii!

Draga gospođa nas počastila i okrijepila..

Zagrabi Mando, zagrabi i Zagreb je dobio ime..

 

Posjet HAZU - Bašćanska ploča 1. 10. 2015.

 

 

 Što su rekli učenici šestih razreda o susretu s Bašćanskom pločom.:

Kada sam je ugledala, nisam mogla vjerovati da stvarno stojim ispred nje, našeg najstarijeg cjelovitog pisanog spomenika. Prije susreta s Bašćanskom pločom profesorica Badić nam je u školi pokazala njezinu repliku, ispričala nam je mnoge pojedinosti  i dala listiće sa zanimljivim tekstom.                                                                              

Mirta Krajačić, VI.b

Očekivala sam malenu ploču s glagoljskim natpisom, ali dočekala me velika kamena ploča koja je označila povijest naše hrvatske pismenosti !

Nina Bosak, VI.a

Kad smo ušli u HAZU,  nisam odmah vidio Bašćansku ploču. To je bilo zbog toga  što sam bio među posljednjima u redu. Bio sam jako znatiželjan. Čim smo se više  približili  - i ja sam je ugledao. Bila je veća nego što sam mislio! Vodič nam je rekao neke podatke o njoj, no mi smo većinu toga već znali jer smo se pripremili za susret.

Andrej Paškvan VI.b

Vodič nam je pričao o njezinom dugom putovanju od Jurandvora kraj Baške do Zagreba i HAZU gdje se sada nalazi. Putovanje je trajalo skoro stotinu godina… Jako mi se svidjela priča o Bašćanskoj ploči

Nika Magdić, VI.a

Osjećala sam se ponosno jer sam vidjela Bašćansku ploču uživo… Najviše što  me kod nje iznenadilo jest  veličina. Puno sam naučila na izvanučioničnoj nastavi.

Kaja Glasnović, VI.b

Žao mi ju je zbog pukotina  i tragova koje je na njoj ostavilo vrijeme. Nisam mogao raspoznati  neka glagoljska slova . Ali bilo je čudesno! Drago mi je što sam je posjetio.

Zoran Jelavić, VI.a

Njezina povijest mi je vrlo zanimljiva. Vidjela sam je u školi na zidu (replika),  na TV u dokumentarcu, u udžbeniku. no u HAZU vidjela sam – pravu. Susret s njom bio je zanimljiv. Osjećala sam se posebno.                                                                         

Bruna Čubrić, VI.b

Bila sam iznenađena kako je Bašćanska ploča velika i stara. Njezina veličina je 199 x 99 x 9 cm, a težina oko 800 kg. Kako je ona uspjela „preživjeti“ skoro 1000 godina, a ljudi su hodali po njoj, stalno je micali…? To mi nikako nije jasno!

Paula  Ćubić, VI.b

Divila sam se Bašćanskoj ploči. Tako je stara,  i kroz što je sve prošla, a još uvijek je čitava i na svoj način lijepa i posebna.                                           Lorena Dalić, VI.a

Posjet Vladi Republike Hrvatske, posjet Mimari,

U sklopu izvanučioničke nastave učenici 4.a i 4.b razreda bili su u prostorijama Vlade Repulike Hrvatske 24. veljače 2014.

 

više slika na http://www.flickr.com/photos/wwwvladahr/sets/72157641515372064/

 

U petak, 4. 4. 2014., 2.b je bio u Modernoj galeriji sa učiteljicama Ines Zorko i Martinom Miljak te knjižničarkom Zlatkom Belošević. Taj dan je bio i moj rođendan!
Išli smo u galeriju jer sam osvojio nagradu na njihovim radionicama. Bio sam jedan od tri pobjednika, a nagrada je bila posjet izložbi Miroslava Kraljevića za moj cijeli razred. Tamo smo dobili listić sa zadacima, rješavali smo ga korak po korak. Naučili smo tko je bio Miroslav Kraljević, u kojim gradovima je živio, što je radio, tko su mu bili prijatelji, zašto je umro.
 
U galeriji smo vidjeli dio namijenjen slijepim osobama. Mogli smo opipati sliku njegovog Autoportera sa psom i skulpturu Glava Ivane. Naučio sam napisati svoje inicijale na brajici, pismu za slijepe osobe.
 
Prije muzeja bili smo u Vinceku. Svatko si je kupio kuglicu sladoleda. Ja sam na primjer kupio kuglicu sladoleda od lješnjaka.
 
Bilo nam je super!!!
 
Frane Lončarić, 2.bpreskoči na navigaciju